Așa cum nu există medicamente fără efecte adverse, nici terapiile estetice nu sunt lipsite, uneori, de neplăceri. Vorbim, bineînțeles de un procent mic de cazuri în ambele situații, altfel respectivele nu și-ar mai găsi locul pe piață (cu toții știm câte studii sunt necesare anterior avizării).
Domeniul medicinii estetice, dacă privim mediul online, este un tărâm miraculos în care se petrec lucruri minunate, fără durere, fără efecte adverse, fără timp de recuperare, efectul de reîntinerire sau remodelare corporală fiind unul uimitor, cu recuperarea tinereții sau a schemei corporale de acum 10 ani.
Desigur, tendința actuală este clar în acest sens, însă ajungem să idealizăm într-atât totul încât avem așteptări nerealiste. Și, o știm cu toții, atât pacienți (trecuți prin ceva terapii estetice, nu doar privitori online) cât și medici practicanți, cu experiență (cu ore multe din zi și din viață dedicate instruirii profesionale, nu medici sau alte persoane lipsite de studii în domeniu care practică ocazional terapii neconforme cu formația lor).
„Reclama este sufletul comerțului” iar „adevărul este undeva la mijloc”. Sigur că terapia e bună, este de ultimă oră, rezultatul este miraculos, uimitor sau extraordinar dar:
– depinde pe ce teren se lucrează deoarece rezultatul obținut e total diferit la 30 de ani de cel de la 50 -60 de ani, explicația fiind puterea de regenerare a țesuturilor în funcție de starea în care se află (de aceea lucrurile se fac din timp)
– terapiile combinate sunt cele mai bune. De exemplu dacă avem lipsă de volum și laxitate vom combina terapia de umplere cu acid hialuronic cu firele de lifting sau endoliftingul laser, efectul nefiind același dacă lucrăm doar una dintre ele.
– secvența terapiilor și respectarea timpului necesar între ședințe și terapii (de exemplu nu lucrăm dermapen pe un ten murdar, plin de comedoane și leziuni inflamatorii ci, inițial, efectuăm o curățare de ten, în stilul modern, cu o platformă special dedicată în acest sens)
– stilul de viață, cu respectarea orarului de somn, dieta corespunzătoare, mișcare, evitarea fumatului, rutina zilnică de întreținere a tenului, evitarea excesului de produse de make-up, a solarului, adică, într-un cuvânt echilibru.
– echilibrul este valabil și pentru medic. Excesele de tipul prea mult sau prea puțin, prea curând sau prea târziu, prea rar sau prea des nu sunt nicidecum benefice. Comunicarea și uneori chiar negocierea cu pacientul sunt absolut necesare.
– medicul trebuie să fie mereu disponibil în eventualitatea rezolvării unor efecte adverse post tratament. Din acest motiv sunt total de evitat tratamentele ocazionale efectuate de medici sau chiar persoane neavizate , pe care nu le puteți contacta ulterior și care nu vă pot trata de la distanță.
Pe această cale ne rezervăm dreptul de a refuza „reparațiile” post-procedurale pentru terapiile care nu sunt efectuate în cabinetul nostru.
Așadar alegeți echilibrat, din timp și informați, comunicând medicului, în ordinea priorităților, problemele care vă deranjează, care este rezultatul final pe care-l așteptați, care este disponibilitatea financiară și de timp pentru aceste terapii, și nu în ultimul rând, consolidați relația cu medicul dvs. estetician pentru că relațiile pe termen lung sunt frumoase și fructuoase.