Acneea trebuie tratată, nu asumată!
Acneea trebuie tratată - Blog - Esderm Cabinet dermatologie estetica Suceava
Publicat la 7 noiembrie 2020
Autor dr. Cîrlioru Ioana Maria
Categorie Blog

Autostima, cumul de autoapreciere, autorespect și autoacceptare, e echilibrul necesar, de care toți avem nevoie pentru a fi compleți emoțional, social, profesional și spiritual.
Impactul acneei asupra pacientului nu este doar cel de natură estetică ci și unul psihologic. Luând în calcul că această afecțiune reprezintă 1/3 din vizitele din cabinetele noastre și că afectează preponderent adolescenții, e de înțeles de ce milităm pentru tratarea și nu pentru asumarea acestei afecțiuni!
Și pentru că nimic nu se realizează fără efort, acesta trebuie să fie unul comun și susținut ,medic – pacient.
Veștile sunt bune! Putem obține rezultate excelente și menținute pe termen lung, pentru că avem opțiuni. Dar întâi de toate trebuie să înțelegem afecțiunea.
Acneea nu este o boală acută! Ea este o afecțiune de termen lung, care apare pe fond predispozițional, având în centru o hiperactivitate a glandei sebacee. Excesul de sebum, de celule neeliminate din foliculul pilosebaceu, inflamația și dezechilibrul de floră reprezintă substratul leziunilor de acnee (comedoane, papule, pustule, microchisti sau noduli).
Formele acneei variază de la cele usoare la cele grave sau fulminante.
Lcalizarea leziunilor e frecventă la nivelul feței dar apar și la nivelul corpului, în special la nivelul spatelui.
Limită de vârstă nu există, însă targhetul e al vârstei adolescenței deși tot mai frecvent diagnosticăm acneea femeii adulte, apărută după 24 de ani.
Între cauzele declanșării sau reactivării afecțiunii sunt cele hormonale (frecvent sindromul ovarelor polichistice), stresul, îngrijirea necorespunzătoare, make-up-ul în exces, cu produse comedogene, dezechilibre alimentare.
Tratamentul se individualizează în funcție de forma acneei, vârstă, tipul de ten, localizare, reactivitate, evoluție.
Îngrijirea și tratamentul la domiciliu se completează cu cel din cabinet. Doar în acest fel rezultatul este cel scontat. Terapia de acasă nu va rezolva niciodată „semnele” și cicatricile prezente, dar nici terapiile de cabinet nu vor sista producția de sebum dacă nu o controlăm cu varianta medicamentoasă de acasă.
Așadar tratamentul va viza: scăderea secreției de sebum, reducerea inflamației, echilibrarea florei, combaterea hiperkeratinizării foliculare. Acest lucru îl realizăm la domiciliu cu medicație și o rutină dermatocosmetică corespunzătoare.
În cabinet vom efectua:
– tratamente de curățare a tenului acneic folosind platforme moderne care combină microdermabraziunea, hidrodermabraziunea, peelingul superficial, curățarea și mezoterapia virtuala,calmantă. Practic, în același tratament exfoliem, curățăm și hidratăm tenul.
– terapii matifiante, cu efect de scădere a secreției de sebum și ușoară diminuare a imperfecțiunilor – mezobotoxul.
– tratamentul petelor postinflamatorii: radiofrecvența, IPL, cu rol de albire a roșeței, bactericid și antiinflamator.
– tratamentul cicatricilor atrofice (localizate sub nivelul pielii): laser fracțional, dermapen, injectare acid hialuronic,PRP. Cicatricile se tratează din timp; cele mai noi sunt ușor modelabile cu aceste terapii retexturante, dar cele mai vechi sunt fibroase și necesită combinarea mai multor tratamente pentru un efect rezonabil.
– tratamentul cicatricilor hipertrofice (localizate deasupra nivelului pielii) –infiltrații cu antiinflamatoare, toxină, laser fracțional.
Bineînțeles că terapia ideală este cea cu efect rapid și de durată. În acest sens viitorul este cel al laserelor cu fototermoliză selectiva, la nivelul glandelor sebacee, țintind practic cauza .
Studiile clinice aduc date promițătoare în acest sens, efectele fiind menținute pe timp indelungat.
Deși pare o provocare terapeutică de nerezolvat, acneea și urmările ei pe termen lung pot fi controlate.
„Love the skin you are in”!

Articole din aceeasi categorie