Că iubim laserele nu e un secret. Modernismul tehnologic actual nu înseamnă doar un trend. Rezultatele sunt predictibile și palpabile.Dovadă stau multitudinea de probleme medicale sau estetice rezolvate cu aceste device-uri.
În teorie laserele apar în 1917 când Albert Einstein introduce conceptul de emisie stimulată. În practică sunt folosite de aproximativ 50 de ani, iar în prezent beneficiem de aparate mult îmbunătățite, cu parametri siguri, extrem de eficiente, de neînlocuit cu alte tehnologii și personalizate fiecărei nevoi în parte.
Laserul CO2, cu o lungime de undă de 10600 nm, aparținând spectrului infraroșu, acționează folosind principiul fototermolizei selective, convertind energia luminoasă în energie termică. Unda laser țintește apa din țesuturi care, depășind punctul de fierbere vaporizează fin, strat cu strat, zona de lucru.
Putem folosi laserul în modul chirurgical, precum un bisturiu luminos (fascicul de 0,1 – 0,2 mm), în tratamentul leziunilor benigne sau precanceroase de țesuturi moi dar și în modul scaner fracțional, pentru a restaura homeostazia (normalul) pielii foto sau cronoîmbătrânite. E bine de știut că laserul fracțional CO2 este un laser ablativ, îndepărtând straturile pielii deteliorate comparativ cu laserul fracțional nonablativ care prezervă epidermul, regenerarea fiind invizibilă, imperceptibilă.
Unde stau diferențele? În efect. Laserul CO2 fracțional rezolvă probleme mai grave (pori dilatați, textură cu imperfecțiuni grave, riduri adânci, cicatrici problematice). Cu cât problemele sunt mai serioase și numărul de ședințe crește. Distanța înte acestea este de 1 lună.
Gold standard al terapiilor de rejuvenare facială, folosind în ultimii ani raza laser fracționată și ultrapulsată (sub 1 ms), acest tip de laser oferă rezultate spectaculoase cu un timp de recuperare minim (~5¬-7 zile) și fără durere. Ultrapulsul oferă și beneficiul protecției țesutului adiacent(difuzie termică mică), sursa regenerării fiind zona neafectată dintre coloanele de coagulare laser. Reactivăm astfel izvorul invizibil al frumuseții – colagenul și rearanjarea lui într-o formulă corespunzătoare dar și matricea dermică cu rezultate menținute în timp, pe parcursul mai multor ani.
Indicațiile modului chirurgical sunt: veruci, papiloame, hidroadenoame, xantelasma, keratoze seboreice, actinice, condiloame genitale, moluscum contagiosum, angioame etc.
Indicațiile modului fracțional: cicatrici postacneice, posttraumatice, postchirurgicale, postvaricelă, postarsură, vergeturi, piele foto- cronoîmbătrânită, riduri, pori dilatați, laxitate, lentigo, keratoze seboreice, elastoză, riduri periorale, perioculare etc.
Avantaje:
– fără durere (grație fascicolului ultrapulsat),
– fără sângerare,
– potrivit oricărei vârste,
– potrivit leziunilor multiple,
– down-time redus ~ 5-7 zile (vs. 2 – 4 săptămâni în cazul electrocauterului).
Atenționări: fotoprotecția este obligatorie postprocedural deoarece dezvelim pielea,procedura fiind ablativă chiar dacă e fracțională.
Asocierile sunt mereu benefice și potențează efectul laserului. Radiofrecvența stimulează suplimentar, sprijină formarea proteinelor structurale dermice (colagenul și elastina).
PRP-ul regenerează suplimentar folosind resurse proprii.
Dermapenul completează regenerarea de tip fracțional într-un mod mai blând.
IPL-ul fotoregenerează pielea afectată de melasmă și cuperoză.
Mezoterapia hrănește țesutul cu nutrienți pentru ca regenerarea laser să fie optimală.
Ce altceva este pielea decât reflectorul statusului nostru intern mental, sufletesc și fizic?Și pentru că îmbătrânirea nu este doar intrisecă ci și extrinsecă, avem resurse de revenire la normal, iar laserul CO2 e un veritabil instrument slowaging, vorbind despre știința de a ne îngriji corect și de a îndepărta neajunsurile timpului scurs.
Keratoza seboreica ,leziune benignă prezentă la 90% din populația adultă peste 60 de ani și managementul ei elegant cu laserul CO2
„Skin resurfacing” cu laserul CO2 pe un ten cu cicatrici postacneice.