Soarele, iubit, personificat, venerat ca divinitate (Ra, Helios, Apolo) încă din cele mai vechi timpuri, fascinează și vremurile moderne, fiind considerat însăși esența vieții. Iubim zilele de vară și vacanțele solare, uitând că sănătatea e o chestiune de atitudine interioară. Soarele și vitamina D sunt necesare, doza fiind măsura cumpătării, altfel pielea noastră plătește prețul: stres oxidativ, arsuri solare, piele uscată, îmbătrânire prematură (fotoaging). Și de cele mai ulte ori agresiunea solară se cumulează cu alte tipuri de agresiuni: clor, vânt, apa salină a mării.
Iată cum putem repara aceste daune:
Prevenția primară ar trebui să fie standardul de aur al secolului 21, vorbind, în general, de boală. Prevenția primară și conservarea propriului capital solar începe cu discipina aplicării zilnice a cremelor fotoprotectoare, nu doar în timpul vacanțelor, și continuă cu expunerea treptată la soare, călind pielea. Crema solară previne arsurile și lasă pielii timp spre a forma din mers, ușor, melanina responsabilă de culoarea și nuanța bronzului, topicele “after sun” fiind absolut obligatorii, ulterior expunerii, ele prezervând bariera protectoare epidermică.
Arsura solară, echivalând cu o arsură de gradul 2, antrenează un peeling superficial și deci și un bronz mai puțin persistent și mai puțin uniform, deci inestetic. Arsurile mai profunde implică modificări importante, mutații genetice și deteriorări ale ADN-ului, având drept consecință manifestările fotoîmbătrânirii (care e o expresie cumulativă a daunelor, începând din copilărie și până în prezent).
Acestea ar fi:
– pigment: pistrui(efelide), lentigo solar(pete solare), poikilodermia Civatte, melasmă,
– riduri,
– dilatații de vase (teleangiectazii),
– xeroză (uscăciunea pielii),
– piele lipsită de tonus, de elasticitate,
– leziuni precanceroase – keratoze actinice (pete roșii,uscate) ,
– keratoze seboreice, porokeratoze,
– leziuni canceroase: carcinom bazocelular, spinocelular, melanoame.
Terapiile propriu-zise „after sun” realizează prevenția secundară: rehidratează, au efect antioxidant și regenerant.
În prima lună postexpunere solară, pielea fiind deshidratată și descuamată, ne axăm pe terapii blânde,substitutive, de hidratare – biorevitalizare, în cabinet și topice cu același rol, la domiciliu. Ulterior regenerăm cu ajutorul tratamentelor de regenerare fracțională (dermapen, lasere) sau al peeling-urilor.
Mezoterapia, în toate formele ei (clasică, booster, biorevitalizantă), rehidratează, oferind tenului antioxidanți în lupta cu radicalii liberi, cât și acid hiauronic în greutăți moleculare diferite, cu efect complet dermo-epidermic la toate nivelurile (populație celulară, fibre de susținere, matrice):
Vitamina C, prin efectul ei antioxidant, reglează și grăbește sinteza de nou ADN, jucând și un rol esențial în sinteza de colagen.
Vitamina A sau retinolul are un efect antioxidant potențat în prezența vitaminei C, regenerează epidermul și reglează activitatea aminoacizilor.
Vitamina E, mulțumită efectului antioxidant, joacă un rol regenerant – reparator post expunere solară.
Vitamina B furnizează energia necesară funcționării fibroblaștilor.
PRP-ul, varianta particulară de mezoterapie folosind plasma proprie ca resursă regenerativă, e o alternativă excelentă de reparare a daunelor solare cu ajutorul factorilor de creștere.
Oxigenul hiperbaric e o altă terapie fără ac ce combină beneficiile asocieriii cocktailurilor antioxidante cu oxigenul hiperbaric, vizând epidermul – sediul preponderent al enzimelor neutralizatoare a radicalilor liberi.
O mască-fototerapie pe modulul lumină albastră poate întregi terapiile de mai sus, efectul fiind calmant și reparator.
Radiofrecvența nonablativă cu seruri nanotehnologice personalizate respectă sensibilitatea tenului suplinind și prezervând bariera cutanată, cu efect antiinflamator, detox și restructurant.
Evidențele științifice clasează laserele drept terapii regenerative cu efect „age reverse”, restaurând calitatea pielii atât coloristic cât și textural. Ca și peeeling-urlie chimice, sunt terapii care nu au vârstă și care se adaptează nivelului de fotoîmbătrânire (de la pete până la riduri adânci sau piele laxă). Preferăm varianta fracțională nonablativă sau CO2, cu riscuri mai mici la fototipurile închise, efectuate în sezonul rece.
Din păcate suntem nevoiți să folosim și prevenția terțiară – terapia semnelor deja instalate. Crioterapia medicală, laserul CO2 sau radiofrecvența ablativă sunt utile în tratamentul keratozelor actinice, asociate terapiilor la domiciliu și celor de regenerare fracțională.
Fotoîntinerirea IPL e utilă în tratamentul culorilor – maro (lentigo solar, efelide, melasmă) dar și roșii (dilatații vasculare, cuperoză).
Excizia chirurgicală e rezervată tumorilor, în special carcinoamelor, nevilor pigmentari „agitați” sau melanoamelor.
Contemporani ai secolului 21 fiind, prevenția primară ar trebui să fie primul nostru gând (topice antioxidante cu efect de luminozitate, retinol cu efect regenerant, fotoprotecție cu creme, vestimentară sau ochelari de soare, terapiii de cabinet personalizate și obligatoriu dermatoscopie anuală). Așadar fără fotoaging! Și toate acestea pentru că iubim armonia și nu uităm importanța sacră a soarelui, pentru fiecare dintre noi, zi de zi, între un echinocțiu și celălalt…
Despre cicatrici și noi standarde de tratament
Cicatricea este, cu siguranță, amintirea unei traume. La...