„Timpul este cel mai bun vindecător. Dar e cea mai proastă cosmeticiană” (Woody Allen)
Ne dorim ca terapiile slow-aging moderne să întâlnească conceptul de frumusețe atemporală. Ne dorim naturalețe și, dacă e posibil, să dăm timpul înapoi.
Ultimii ani de cercetare în domeniul medicinei estetice au descifrat amănuntele anatomice ale procesului de îmbătrânire și, drept consecință, au permis achiziția de noi tehnici și tehnologii minim invazive, cu rezultate uimitoare.
Există o infinitate de proceduri antiaging, stimulatoare de colagen, care vizează în special textura și conturul facial, fără a transforma vizibil chipul. Ele se împart în patru categorii:
– biostimulatori: acidul polilactic, hidroxiapatita de calciu, polinucleotidele, policaprolactona,
– aparate: lasere (CO2, fracționale nonablative, endolift), radiofrecvență, HIFU,
– injectabile: mezoterapie vitaminizantă și enzimatică, boostere cu acid hialuronic, PRP,
– fire resorbabile în varianta mono.
De notat că noțiunile de biostimulare și biorevitalizare nu sunt întru totul similare. Biorevitalizarea e o mezoterapie în toate variantele ei: simplă, booster sau cu adaos de toxină, o procedură nutritivă care prezervă elasticitatea și hidratarea pielii, fiind și un biostimulator ușor. E uzual destinată tenurilor cu mici probleme texturale și pielii deshidratate.
Biostimularea însă, e o terapie care stimulează intens funcțiile anabolice ale fibroblastului, cum ar fi: replicarea, sinteza de proteine (în special colagen tip I) și producția de componente ale matricii extracelulare, fiind destinată defectelor și laxității cutanate importante și semnelor specifice foto și cronoîmbătrânirii. Modul de injectare e diferit de cel al mezoterapiei, uzual cu ajutorul canulei, plasarea substanțelor fiind subdermală.
Biostimularea cu fillere-pudră, de sinteză, biocompatibile (acid polilactic, hidroxiapatită de calciu) în hiperdiluții, nu realizează volumizare ci doar stimulare și reparare. Rezultatele sunt spectaculoase chiar și în cazul pacienților vârstnici și cu atât mai importante cu cât asociem terapii complementare precum lasere, boostere, fillere sau toxină botulinică.
Această terapie vine cu avantajul tratării zonelor întinse, cu piele laxă: etaj mediu și inferior al feței, mâini, gât, decolteu, corp (brațe, coapse, genunchi). Un alt avantaj e posibilitatea de ajustare a dozei în funcție de zonă, grosimea pielii, gradul de laxitate și necesarul volumizant, astfel că substanța mai concentrată e mai vâscoasă și mai elastică și realizează umplere, pe când hiperdiluțiile nu aduc volum suplimentar, ci doar ameliorează calitatea pielii, având un efect tensor, restructurant, de lifting.
De ce să alegem un biostimulator colagenic? Pentru că acest tratament lucrează, stimulând și încurajând propria producție de colagen de-a lungul timpului, aspectul tenului fiind unul mai radiant, tineresc și compact.
Terapia e ideală dacă:
– dorim să îmbunătățim calitatea pielii (textură, fermitate, elasticitate),
– dorim o volumizare subtilă, globală, panfacială,
– dorim un aspect natural,
– dorim un aspect mai tineresc,
– dorim înlocuirea pierderii structurale și nu doar umplere, ca în cazul acidului hialuronic – filler,
– suntem răbdători (rezultatele apar în timp – 2-3 luni și se mențin chiar și 2-3 ani,numărul de sedințe fiind in medie de 2-3).
În concluzie, aceste tratamente oferă retexturare, deci mult mai mult decât o mezoterapie sau un booster, rivalizând la modul serios cu dispozitivele laser, HIFU sau radiofrecvența cu ac.
Abordarea fenomenului de aging facial și corporal e în acest moment extrem de complexă. Biostimulatorii de colagen sunt răspunsul perfect atunci când ne întrebăm ce terapie să alegem. Ei realizează o rejuvenare 3D avansată, un colagen de înaltă calitate, indiferent de vârstă, cu efect temporal prelungit, oferind naturalețe și minimă invazivitate.
Să nu uităm că ne putem scrie singuri poveștile,inclusiv felul în care arătăm și orice alte alegeri facem.Ideal e să avem tipare corecte și între timp să ne mai și sarbătorim pe noi înșine.
Despre cicatrici și noi standarde de tratament
Cicatricea este, cu siguranță, amintirea unei traume. La...