Terapia de deprivare senzorială – știința relaxării sau un răgaz în plină forfotă
Terapia de deprivare senzorială - Esderm Cabinet dermatologie estetica Suceava
Publicat la 19 martie 2022
Autor dr. Cîrlioru Ioana Maria
Categorie Blog
„Fericirea nu este o iluzie, este reală și are o bază moleculară” (Philip Applewhite).
Trăind într-o lume informațională, într-o eră științifică dominată de obsesia pentru creier, beneficiem în prezent de descoperirile științelor moderne: psihoneuroimunologia, neuroștiința și epigenetica. În ultimii ani ele confirmă că suprastimularea externă, materializată în final prin stres, nu are doar efecte emoționale și mentale, dar și efecte fizice, 80 – 90% din afecțiuni fiind cauzate total sau parțial de stres.
Prinși permanent în vârtejul zgomotului, al claxoanelor, al soneriilor de telefon, al notificărilor de planificare, al întâlnirilor, email-urilor, în această mișcare continuă și zgomotoasă ne epuizăm prematur, pierzând însăși esența: calitatea vieții (concentrare, performanță, relații, somn și sănătate).
Pentru toate aceste motive și pentru că în structura ADN Esderm e vorba despre armonie și echilibru, vă propunem terapia de deprivare senzorială, terapia prin plutire sau terapia REST.
Studiată încă din anii `50, terapia REST (Restricted Environmental Stimulation Therapy) e considerată în acest moment o terapie de referință în domeniul well-being, cu beneficii atât psihologice, cât și medicale, certificată de numeroase studii clinice.
Ea este, la modul real, o terapie prin plutire într-o soluție de sare Epsom, în condiții ce imită gravitația 0, fără stimuli auditivi, vizuali, tactili sau olfactivi. E o terapie a liniștii prețuite, absolute, a liniștii interioare ca hrană pentru cea exterioară, o terapie relaxare – reset, terapie – grijă față de propriul „eu”, în final, sursă de fericire.
La nivel molecular, explicațiile sunt juste: reglează secreția de hormoni și neurotransmițători (norepinefrină, epinefrină, cortizol, ACTH, endorfine, melatonină etc), beneficiile fiind infinite: reducerea stresului, îmbunătățirea imunității și a metabolismului, reglare ritmului circadian, a tensiunii arteriale, îmbunătățirea performanțelor cognitive.
E ideal a nu privi odihna ca pe un lux ci ca pe o necesitate.
Suntem un sistem complex minte-corp, imaterial-material, în permanentă relație cu mediul. Avem nevoie să ne odihnim mai mult și mai bine. De dragul odihnei, dar și de dragul vieții noastre în sensul ei larg.
Beneficiile resetante ale terapiei de deprivare senzorială vizează trei nivele:
– plutirea în condiții de gravitație 0, care eliberează corpul de presiune la nivel musculo-scheletal și nervos, cu detensionare, relaxare, reducerea durerii și regenerare similară somnului,
– sarea Epsom (MgSO4) hidratează și exfoliază, calmează inflamațiile cutanate, articulare, musculare, respiratorii și livrează un supliment de magneziu, transdermal, organismului,
– izolarea senzorială cumulată gravitației 0 favorizează starea teta la nivel cerebral, stare de relaxare meditativă, creativă, o reverie calm-activă, cu îmbunătățirea originalității, intuiției, imaginației.
Experiența e inedită: apa la temperatura corpului, plutirea atemporală, restricția senzorială, într-un cuvânt relaxare de calitate, echivalentul unei ore de plutire fiind egal cu 4-5 ore de somn și al unei ședințe de masaj. Acesta este motivul pentru care, în acest moment, aceste dispozitive de plutire sunt tot mai apreciate în societățile pasionate de îngrijirea personală. Ele se regăsesc nu doar în departamentele de cercetare ale universităților de psihologie, dar și la modul comercial, în centrele de frumusețe, clinici, stațiuni balneo-climaterice, institute de biofitness.
Studii recente notează beneficiile acestei terapii versus somn, meditație sau autohipnoză, ca fiind net superioare în privința neuromodulării chimice, privind starea de bine.
Tehnologia de plutire nu e un instrument pasiv. Explicația este tocmai izolarea senzorială completă care degrevează creierul de stimularea externă, atât la nivel mental cât și la nivel fizic, relaxarea de acest tip fiind una „productivă”,o eliberare, un răspuns fiziologic distinct, care implică activitatea coordonată a unei părți considerabile din sistemul nostru nervos, în special a celui parasimpatic, responsabil de economisirea de energie, hrănire și reparare.
În concluzie beneficiile la nivel fizic sunt: ameliorarea fluxului sanguin cu rol reparator, timp de recuperare mai rapid, creșterea imunității, controlul durerii. Beneficiile la nivel mental –emoțional constă în controlul stresului, potențarea creativității, imaginației, originalității, timpului de reacție, acuității senzoriale, creșterea calității somnului.
Dincolo de „simpla regenerare” această tehnologie deschide noi orizonturi de dezvoltare personală și spirituală.
Esderm Spa vă stă la dispozitie cu bazinul Aquarmony Premium tip „float room” pentru o experiență inedită și revigorantă , adevărată siestă regeneratoare.

 

Terapia prin plutire (terapia de deprivare senzorială) e o terapie de relaxare indusă, de deconectare, autoreglare, eliberând organismul de tensiune și stres și permițându-i astfel să se refacă. Îmbunatățim astfel calitatea vieții noastre de la sănătate, vitalitate, longevitate până la felul in care relaționăm și ne indeplinim responsabilitătile zilnice.

Articole din aceeasi categorie