Ritualul zilnic skincare, firescul necesar
Ritualul zilnic skincare, firescul necesar
Publicat la 30 iulie 2022
Autor dr. Cîrlioru Ioana Maria
Categorie Blog

Se spune că sănătatea noastră, a fiecăruia, contribuie la sănătatea lumii și că ritualurile bune sunt necesare, ele asigurand consecvența , fie că vorbim de nutriție, mișcare sau de rutina skincare. Luptăm cu crono și fotoîmbătrânirea și mai nou și cu e-îmbătrânirea. Suntem conștienți că aceste procese sunt parțial reversibile doar în condițiile unei îngrijiri corecte acasă și în cabinetul medical.
Cum ne îngrijim? Aflați în fața unui iarmaroc policrom de mărfuri prețioase, cum alegem dermatocosmeticele potrivite tenului nostru, cu nevoi mereu diferite (vârstă, anotimp, moment al zilei)?
Produsul skincare ideal trebuie să substituie pierderile și dezechilibrele atât la nivel de epiderm cât și de derm, în ceea ce privește hidratarea, agingul, sensibilitatea sau secreția de sebum.
În era citokinelor semnalizatoare și a peptidelor stimulatoare dermatocosmeticul e leac prevenție-tratament, cu efect mimetic al proceselor naturale, fiziologice de la nivel cutanat.
Preferăm dermatocosmeticele deoarece sunt produse testate minuțios și destinate tenurilor sensibile, cu conținut de substanțe active de ultimă oră, condiții de fabricare conform ultimelor standarde în vigoare și elaborate de companii cu bogată tradiție în domeniul cercetării. Nanotehnologia asigură livrarea activilor la nivelul dorit, pe când produsele care nu dețin aceasta tehnologie sunt, de cele mai multe ori, inactive, ramânând la suprafața pielii, cu un efect de hidratare strict epidermică, dacă nu unul chiar iritant (ex active din plante, nestandardizate). Filtrele solare din unele cremele cosmetice pot fi instabile și să determine, dimpotrivă, fotosensibilitate. Instabilitatea substantelor active poate viza și vitamina C, retinoizii sau acizii care pot deveni iritanți, în aceste condiții sau ineficienți. Vehicolul, adică baza în care sunt incorporate substantele active poate fi și ea iritantă, precum sunt, de altfel, și unele parfumuri.
Vorbind de hidratare, ea va fi realizată atât la nivel de epiderm, din exterior, prezervând bariera hidrolipidică (ceramide, compusi de uree, AHA, uleiuri) cât și la nivel de derm, din interior (hidratare zilnică) sau topic, extern (acid hialuronic).
Procesul de aging poate fi contracarat în toate detaliile lui. Retinolul și retinoizii rămân standardul de aur în contracararea acestui proces (reorganizare și resinteză fibrilară de colagen sau elastină, scădere MMP, enzime litice ale colagenului). Stresul oxidativ are drept antidot antioxidanții (vitamina C, SOD, acid ferulic) .Peptidele activează celula-stea, fibroblastul, inima și creierul unui derm sănatos și a unui ten radiant, luminos.
Pașii esențiali ai ingrijirii zilnice sunt: curățare, tratament, hidratare.
Curățarea asigură îndepărtarea impurităților, excesului de sebum și a celulelor moarte. Este esențială și ideal a fi realizată cu produse dermatocosmetice, săpunuri ”fără sapun” (prezervând bariera de apărare), atât dimineața cât și seara. Formula va fi adaptată tipului de ten. Tenul gras, acneic: formula de spumă sau gel cu conținut de AHA sau BHA, niacinamide, zinc. Tenul uscat : formula de lapte sau balsam cu conținut de ceramide, glicerină, uleiuri. Tenul sensibil: formula de loțiune micelară ce conține mici particule: micelii, ce atrag impuritățile, curățând tenul cu blândețe.
Tratamentul conține cei mai concentrați activi și acoperă nevoi specifice: aging, sensibilitate, intoleranță, pigmentări, matifiere. Formula e una de serum. Vitamina C, cu rol antioxidant, util la orice vârstă și preferabil de aplicat dimineața, ca antidot al poluării și soarelui. Retinolul, de aplicat obligatoriu seara, fiind instabil și fotosensibilizant. Acidul hialuronic ultil in orice moment al zilei și, cu atât mai mult în perioadele de deshidratare, expunere solară, postterapeutic (de ex. lasere, peelinguri, dermapen). Niacinamida cu rol antiinfamator, de iluminare. Peptidele – excelenți precursori de colagen. Isoflavonele destinate combaterii îmbătrânirii hormonale. DMAE – activ tensor al pielii laxe. Madecassoside, aloe vera cu efect reparator post agresiuni ambientale sau terapeutice. Rutinul cu efect trofic vascular. Acidul fitic, arbutina, acidul tranexamic, acidul azelaic cu efect depigmentant.
Hidratarea este nonnegociabilă, indiferent de tipul de ten și momentul zilei. Tenul uscat va beneficia de o formulă grasă, cel sensibil de una hipoalergenică, fără parfumuri sau alcool, tenului gras fiindu-i utile formulele de emulsie sau cremă-¬gel. Cremele de noapte vor fi mai concentrate în ingredienți activi reparatori dar și matifianți sau antiaging, ce nu pot fi aplicați dimineața, ei interacționând cu radiația solară. Cremele de ochi sunt imperios necesare, pleoapele fiind zona de tegument cea mai subțire și unde apar primele semne ale îmbătrânirii. Topicele aplicate la acest nivel se vor adresa specific nevoilor: riduri (retinol,acid hialuronic, peptide), cearcane pigmentare (vitamina C, niacinamida), cercăne –pungă (cafeină), cearcăne albastre (vitamina K,lactoferina).
Cremele de fotoprotectie sunt unul dintre cele mai utile instrumente antiaging, în prezent cu formule complexe, versatile și înalt eficiente (protecție UVB, UVA, lumina albastra de energie înaltă, infraroșu, protecție și reparare ADN).
Toți pașii de îngijire sunt importanți,efectuați în ordinea de mai sus, rezultatele fiind vizibile după 6 săptămani de la instituirea unei rutine corecte. Bineînțeles că se vor adapta sezonului, vârstei, momentului zilei, tipului de ten. E indicat săptămânal sau lunar a roti serumurile active, tocmai pentru a scoate fibroblastul din zona de confort, precum e indicat a nu ocoli exfolierea gomaj, enzimatică sau cu AHA/BHA de 1-2ori pe săptămână, pentru un efect regenerator epidermic. Măștile, de 1-2 ori pe săptămână, adaugă boostul necesar rutinei zilnice, uzuale.
Rutina-disciplină în skincare oferă avantaje net vizibile în timp, în ceea ce privește fenomenul de aging, atât în cazul îmbătrânirii intrinseci cât și a celei extrinseci, nemaivorbind de calitatea vieții pe care o oferă tenului intolerant, xerotic, deshidratat sau acneic.
Și toate acestea pentru că tenul nostru e și stare și fiziologie în același timp…

Articole din aceeasi categorie