Noul, noutatea, nu reprezintă decât prezența activă în propria realitate și este rezultatul deschiderii față de idei, intuiții și percepții care, în domeniul vast al cercetării, devin semnificații și acțiuni.
Iubim activele eficiente, simple și inovatoare susținute de studii clinice consistente.
Literatura medicală din ultimii ani descrie că acțiunea paracrină a celulelor stem e mediată de exozomi.
Exozomii, vârf de cercetare în medicina regenerativă, marchează practic o nouă eră a cunoașterii. Ei sunt nanovezicule derivate din membrana celulară a celulelor stem, transportând proteine, lipide, ADN, ARNm și enzime de la o celulă la alta și realizând practic funcția de mesager intercelular încărcat cu daruri prețioase.
Terapia cu exozomi vizează senescența celulară sprijinind organismul în reparare, regenerare și restabilirea stării de bine.
Fiind derivați din celula stem, celulă tânără, aceștia conțin o cantitate importantă de factori de creștere, superioară bagajului de factori trombocitari din PRP (de 100 ori mai mult) și de 3 ori mai mare comparativ cu celula stem de proveniență.
Valoarea lor terapeutică provine din abilitatea de a modula micromediul celular,
a regla expresia genelor, a induce diferențierea celulară, angiogeneza și reconstrucția matricei extracelulare, în final cu un impact pozitiv asupra stării de bine și sănătății pielii.
Beneficiile sunt atât în domeniul dermatologiei corective cât și al patologiilor dermatologice: psoriazis, dermatită atopică, lupus, vitiligo, sclerodermie.
Iar dacă ne referim la industria de beauty dorim a preciza că acele cosmetice cu sigla „conțin celule stem” au în compoziție factori de creștere din țesuturi embrilogice, practic niște fitohormoni și nu celulă stem întreagă (celulele integrale, vii, nu pot fi încorporate in baze cosmetice).
Dimensiunea mică a moleculei de exozom (30-100nm) îi permite o bună dispersie în țesut precum și un rezultat uniform și predictibil. Deținând proprietăți biochimice asemănătoare celulei de proveniență sunt rezistenți la fagocitoză, în concluzie cu o foarte bună biodisponibilitate. De asemenea fiind produși naturali ai organismului manifestă și un grad mic de imunogenicitate.
Utilitatea acestor molecule în medicina estetică vizează procesul de aging și regenerarea pilară în cazul alopeciilor.
Dacă ne referim la îmbătrânire, exozomii vin cu un aport antiinflamator, regenerativ și de reconstrucție a barierei cutanate. Evidențele clinice notează o creștere cu 690% a sintezei de colagen, cu 300% a celei de elastină precum și o scădere a producției de melanină cu 75%.
Indicații: aging în toate formele, cicatrici, cuperoză, hiperpigmentări, regenerare postintervenții laser, RF, microneedling sau postoperator, hidratare, luminozitate, fermitate.
În cazul afecțiunilor scalpului și părului exozomii au indicații diverse: scalp sensibil-uscat, păr devitalizat, alopecii de diverse cauze. Efectul antiinflamator e demonstrat prin scăderea a numeroase citokine implicate în acest proces (IL6, IL4, TNF). Celulele papilei dermice pilare proliferează în proporție de 30% în cursul terapiei cu exozomi, fiind favorizată astfel faza de anagen (creștere activă).
Rezultatele sunt evidente după 3-4 luni și se îmbunătățesc până la 9 luni.
Utilitatea acestor mini-celule stem este studiată atât în tratamentul cât și prevenția
diverselor afecțiuni de la cele articulare, neurologice și pâna la cele gastrointestinale.
Exozomii pot fi utilizați nativi datorită conținutului lor bioactiv bogat dar și ca mesageri încărcați cu mesaje și active adăugate suplimentar, conform necesarului. Concentrația acestora diferă în funcție de nevoi unice (1-15 miliarde/ml).
Cu siguranță, viitorul se află în trecut și exozomii reprezintă doar un exemplu de îmblânzire a științei, subiect prezent și viitor de cercetare și speranță în vastul domeniu al sănătății umane.
Despre cicatrici și noi standarde de tratament
Cicatricea este, cu siguranță, amintirea unei traume. La...