Testare genetică, tratament personalizat, mezoterapie și PRP – abordare modernă în alopecie
abordare modernă în alopecie
Publicat la 8 august 2020
Autor dr. Cîrlioru Ioana Maria
Categorie Blog
Suntem unici și irepetabili. Suntem suma genelor noastre bune sau rele în permanentă interacțiune cu mediul extern.
În acest moment medicina modernă personalizează terapiile în alopecie secundar unei testări genetice amănunțite – Trichotest, pe care-o realizezi o dată-n viață.
Alopecia reprezintă căderea unui număr de mai mult de 150 de fire de păr pe zi, cădere parțială sau totală. Cauzele pot fi diverse:
– fiziologice, normale (legate de anotimp, vârstă, sarcină)
– patologice – ereditare sau datorate mediului extern sau intern (afecțiuni hormonale, medicamente, stress, afecțiuni dermatologice, alimentație necorespunzătoare, boli autoimmune, produse pentru îngrijirea sau vopsitul părului) .
Firele de păr se află în diferite stadii de creștere: anagen (activitate), catagen (tranziție) și telogen (repaus).
Cea mai frecventă formă de alopecie este cea androgenetică – ereditară, mai frecventă la bărbați. Efluviul telogen este o cădere difuză care întrerupe faza de creștere a firului de păr în stadiul de telogen, cauza fiind la o distanță de 2 luni anterior căderii.
Alopecia areata este o alopecie zonală în plăci, imună.
Având în vedere cauzalitatea și multitudinea formelor, diagnosticul și tratamentul căderii părului constituie un demers complex.
În acest sens sunt necesare analize de laborator, examinare dermatoscopică (trichoscopie), uneori chiar și biopsie cutanată.
Metodă modernă de diagnostic, trichotestul detectează mutațiile genetice responsabile de alopecie stabilind cauza și personalizând astfel tratamentul, atât cel de la domiciliu cât și mezoterapia injectabilă pe care o efectuează medicul în cabinet, rezultatele fiind net superioare abordării clasice (fără testare).
Mezoterapia injectabilă pentru scalp constă în microinjectarea unui cocktail de nutrienți (vitamine, aminoacizi, oligoelemente, antioxidanți) la care se adaugă biotină, dexpantenol, cafeină, pentoxifilin, minoxidil, în funcție de necesar. Ședințele se efectuează la interval de 2 săptămâni , iar numărul optim al acestora este de 10 -12 pentru a avea un bun efect. Dacă ne confruntăm cu o predispoziție genetică sau o alopecie de cursă lungă, desigur, ședințele de întreținere sunt indicate.
PRP (Platelet Rich Plasma) – noutatea ultimilor ani în rândul terapiilor regenerative ,folosește propriile resurse (propria plasmă), cu conținut bogat în trombocite care eliberează factori de creștere ce stimulează, la rândul lor, celulele stem foliculare. Se lucrează pe același principiu ca și mezoterapia, după recoltarea sângelui, urmată de centrifugarea acestuia și obținerea plasmei.
Mezoterapia este utilă și pentru tratamentul părului devitalizat cât și pentru întreținerea unui aspect sănătos, hidratat și strălucitor al firului de păr.
Pentru un effect maximal folosim protocoale combinate mezoterapie – PRP adaptate formei de alopecie și evoluției în timp, sub tratament.
Dermapenul, terapie extreme de versatilă, își găsește locul și în tratamentul alopeciilor, pentru efectul lui regenerator și de stimulare a circulației.
Așadar, faceți lucrurile la timp și din timp (numărul de folicului piloși este fix, genetic determinat). Păstrați darul primit, piele frumoasă, păr frumos, ca o primă carte de vizită!

 

Actualizare 18 decembrie 2021.
Alopecia (căderea părului) e o condiție cu care toți ne confruntăm la un moment dat, ea având cauze fiziologice, sezoniere dar și cauze medicale (patologice).
Clasificăm alopeciile în trei mari clase: hormonale, nutriționale și inflamatorii.
În condițiile pandemice actuale foarte mulți pacienți se confruntă cu efluvium telogen acut cu apariție la 2-3 luni după infecție,complet reversibil atunci cand e manageriat corect.
Mezoterapia la acest nivel aduce avantajul administrării nutrienților la „locul faptei”, cu rezultate rapide comparativ cu terapia topică de domiciliu, cât și avantajul customizării acestora în funcție de necesar.

Articole din aceeasi categorie