„Ce-i prea mult nu-i sănătos!” iar dacă vorbim despre transpirație, se numește hiperhidroză (o hiperactivitate la nivelul glandelor sudoripare de repaus, nelegată de căldură sau exercițiu fizic). Și numai că e nesănătos dar și inestetic și jenant în același timp.
Hiperhidroza provoacă anxietatate, interferă cu toate activitățile zilnice din plan personal sau social: carieră, activități de timp liber, relații personale dar și cu stima de sine sau cu starea de bine, într-un cuvânt, scade calitatea vieții.
Veștile sunt însă bune! Avem la dispoziție toxina botulinică, un tratament:
– rapid (se poate efectua în pauza de prânz)
– cu rezultat garantat,
– cu efect timp de 6 – 12 luni, ce se prelungește pe măsură ce crește numărul injectărilor,
– sigur,
– neinvaziv,
– eficient (blochează 90% din cantitatea de transpirație).
Există și alte terapii moderne pentru tratarea hiperhidrozei, cum ar fi ablația laser a glandelor sudoripare axilare cu laser diodă – 1470nm, sau terapia cu microunde , însă acestea sunt terapii ușor invazive și cu rezultate mai puțin predictibile.
Toxina botulinică tratează hiperhidroza primară focală, fie cea provenind din glandele sudoripare apocrine (atașate firului de păr) de la nivel axilar sau perineal, fie cea provenind din glandele sudoripare ecrine, palme, plante, pliuri, față dar și transpirația colorată (cromhidroza).
Substratul anatomic al acțiunii toxinei este acela de blocare a terminațiilor nervoase care controlează secreția sudoripară. Anterior tratamentului trebuie stabilită forma hiperhidrozei:
– primară – cu debut în copilărie sau adolescență, de obicei focală, cu istoric familial,
– secundară – de regulă generalizată
– asociază boli generale precum cele endocrine, diabet zaharat, gută, tumori, infecții, boli neurologice sau consum de medicamente.
Umiditatea permanentă la nivelul pielii duce la complicații precum infecții bacteriene, virale, micotice, parazitare sau erupții de tip sudamina.
Topicele cu săruri de aluminiu sau iontoforeza sunt alte variante de tratament dar cu efect de moment și eficiență inferioară toxinei botulinice.
Se consideră că la nivel mondial 5% din populație suferă de hiperhidroză.
Așadar poți evita anxietatea socială produsă de această afecțiune folosind terapia cu toxină botulinică de 1 -2 ori pe an, și-ți mai rămâne timp și pentru… vise, proiecte noi și, de ce nu, pentru viață!
Despre cicatrici și noi standarde de tratament
Cicatricea este, cu siguranță, amintirea unei traume. La...