Zestre genetică nedorită, rozaceea, afecțiune cronică și comună, deranjează. Deranja și în trecut când terapiile și noi priveam neputincioși evoluția ondulantă specifică afecțiunii, deranjează și în prezent pentru că există și este tratată insuficient.
De ce apare?
Din cauza unor coincidențe nefaste de dezechilibre: vascular, imunitar, de floră, de matrice extracelulară, totul derivând din fondul genetic predispozițional.
Mod de prezentare:
• Eritem tranzitor precuperozic
• Stadiul I – cuperoză (vase vizibile ) și roșeață de fond, persistentă
• Sadiul II( inflamator) – papulo pustulos( mici zone elevate, roșii, cu conținut pustulos )
• Stadiul III ( hipertrofic ) –noduli inestetici, pori dilatați, piele cu aspect de coajă de portocală
Leziunile apar în general pe față, în zona centro facială, dar pot apărea rar și pe scalp, la nivelul pleopelor sau corpului. Pielea pacienților devine una sensibilă, intolerantă, uscată, în stadii avansate, seboreică.
Factorii agravanți sunt cei care produc vasodilatație temperaturile ridicate, soarele, alimentele fierbinți, condimentate, alcoolul, stresul, efortul fizic, unele cosmetice, medicamente.
Terapiile sunt complexe, la fel cum complexă e cauza și sunt manifestările. Ele vor fi adaptate stadiului fie că vorbim de terapiile de la domiciliu sau de cele intervenționale, de cabinet. Cert este că prin combinarea celor două tipuri de terapii putem controla și obține remisia bolii pe termen lung.
IPL ( lumina intens pulsată)- tratează ,folosind o plajă de lungimi de undă, eritemul( roșeața), albind pielea, rezultatele fiind stabile în timp. Sedințele se fac lunar, numărul necesar de ședințe fiind de 4-8, în funcție de aspect. Tratează de asemenea și leziunile pigmentare care vin la pachet cu fotoîmbătrânirea, un bonus fiind si efectul antiinflamator, util și in rozaceea papulo-pustuloasă.
Laserul vascular Nd- YAG 1064nm fotocoagulează vasele vizibile, care dispar. Număr necesar de ședințe: 2 – 3.
Cu adevărat tehnologii uimitoare, aceste terapii au revoluționat tratamentul rozaceei, fiind utile atât în stadiul vascular, cât și în cel inflamator, efectul fiind de dispariție a senzației de disonfort resimțite de pacient, a flush-urilor de roșeață, pielea virând coloristic de la roșu congestiv la alb. În doar câteva ședințe…
Mezobotoxul e de real ajutor în toate formele rozaceei, având efect antiseboreic, matifiant, reductor al roșeței, inflamației și flush-urilor. Această procedură este la bază o mezoterapie combinată cu doze mici de toxină botulinică, indicată a fi repetată la intervale de 3 luni.
Radiofrecvența capacitivă cu aparatul Nannnic NBE 3000 asociată topicelor nanotehnologice specifice cuperozei lucrează în principal inflamația și reface matricea extracelulară, redensificând colagenul și elastina, hidratează și aduce un aport antioxidant. Recomandăm 2 ședințe săptămânale, în cure de 8 – 10, în puseeele de recădere, dar și ca tratament de întreținere în rozaceea stabilizată.
Laserul fracțional non-ablativ regenerează, reface matricea extracelulară și tratează semnele fotoîmbătrânirii.
Laserul ablativ este util formelor nodulare.
Diciplina de îngrijire la domiciliu este esențială. Topicele anticuperozice blânde, neiritante, fotoprotecția, combinate cu medicația specifică stadiului, pot menține pacientul în remisie pe perioade lungi de timp.
Tratamentul rozaceei se îmbogățește mereu cu noi opțiuni, aceasta fiind o afecțiune frecventă și extrem de studiată. Succesul terapeutic este rezultatul unei realații armonioase și de termen lung, relația medic – pacient!
Despre cicatrici și noi standarde de tratament
Cicatricea este, cu siguranță, amintirea unei traume. La...