Acidul hialuronic – frumusețe preț de o moleculă
Acidul hialuronic - Esderm.ro Cabinet dermatologie estetica Suceava
Publicat la 7 august 2021
Autor dr. Cîrlioru Ioana Maria
Categorie Blog

Actor candid și sincer, cu rol principal în industria beauty, acidul hialuronic, îndelung studiat și omniprezent în toate țesuturile conjunctive, a ajuns într-acest moment la deplina maturitate artistică și de manufacturare. În domeniul frumuseții el oferă experiența personalizării terapiei în cele mai mici detalii. și toate acestea datorită hidrofiliei unice și inteligente a acestei molecule ce poate reține e 1000X mai multă apă decât propria greutate, dar și modului în care își ajustează această rată la sezon, umiditate, temperatură ambientală sau postură.
Acidul hialuronic este un zahăr (glicoaminoglican), componentă majoră a matricei extracelulare dermice, prezentând proprietăți biologice diverse și altele decât cele hidratante:
– efect detox, „chelator” de radicali liberi,
– oferă rezistență, elesticitate, fermitate pielii,
– stimulează sinteza de colagen,
– favorizează transportul nutrienților la celule,
– stimulează proliferarea celulară,
– reface bariera și statusul imun cutanat.
Spre deosebire de alte molecule, acidul hialuronic e atemporal, versatil, sigur, potrivit oricărui anotimp sau tip de ten (atât celui sensibil cât și celui gras care din lipsă de hidratare secretă sebum în exces).
În domeniul cosmetic, formula preferată este cea a hialuronatului de sodiu, greutăți moleculare diferite deservind straturi tegumentare diferite, adevărate serumuri sau creme-booster destinate hidratării și biorevitalizării tenului sau a părului.
În domeniul medicinei estetice, acidul hialuronic e utilizat ca biorevitalizant (mezoterapie) sau ca filler (substanță de umplere, remanentă câteva luni).
Principiul din spatele acestor terapii e acela că acesta e biocompatibil și reversibil, biodegradabil, combinându-se cu acidul hialuronic nativ din piele și apoi fiind natural eliminat din organism pe cale enzimatică (hialuronidază) sau nonenzimatică, în aceeași manieră ca acidul natural.
Tehnologiiile avansate din ultimii ani au dus la obținerea unor produse injectabile foarte pure, modelabile, elastice, cu aspect final natural.
Extinderea lungimii lanțului de acid hialuronic și stabilizarea moleculei prin utilizarea proteinelor de linkare, sau adaosul de sorbitol, „chelator” de radicali liberi au transformat acidul hialuronic perisabil într-unul remanent, adică într-un filler (substanță de umplere).
Selecția corectă a acidului hialuronic – filler este cheia unui look natural. Aceasta deoarece fiecare regiune a feței are dinamica ei legată de tensiunea cutanată, activitatea musculară sau volumul de țesut gras, ceea ce determină o deformare a fillerului în variate moduri, atât sub acțiunea surselor extrinseci de tensiune (mestecat,sărut, somn) cât și a celor intrinseci, legate de mimică.
Plasarea substanței superficial, în derm, în cazul ridurilor fine, necesită cu totul alt tip e substanță comparativ cu cea necesară când dorim să refacem, de exemplu, volumele faciale.
Fillerele moderne personalizează terapia în toate aceste cazuri, în cele mai mici detalii, grație modului complex de manufacturare care ia în calcul:
– concentrația de acid hialuronic-o concentrație mare oferă mai mult volum, o mai mare vâscozitate și fermitate,
– vâscozitatea produsului (cu cât e mai mare are efect mai volumizant, e mai greu și se injectează mai profund pentru a evita vizibilitatea),
– elasticitatea acestuia îi conferă șansa de a reveni la forma inițială, proprietate esențială tot pentru fillerele injectate profund,
– gradul de crosslinkare (cu cât e mai mare, produsul e mai volumizant și mai persistent, dar mai puțin flexibil),
– gradul de extruzie mare se corelează cu vâscozitate mare, volumizare importantă dar și injectare greoaie,
– lungimea lanțului de acid hialuronic (cu cât e mai mare aceasta, efectul e mai sculptant),
– prezența acidului hialuronic liber care oferă hidratare suplimentară și biorevitalizare, în acest caz subcorecția fiind necesară, luând în calcul un plus de efect apărut ulterior,
– coezivitatea e reprezentată de capacitatea de integrare tisulară fără disipare. Având în vedere că fața e o structură complexă și dinamică, iată că avem în acest moment la dispoziție fillere cu acid hialuronic adaptate tuturor zonelor anatomice specifice cat și nevoilor pacienților noștrii, fie că vorbim de reconturare, sculptare sau revolumizare sau de combinații ale acestora cu soluții biorevitalizante (bionutrilift, bionutrishape, bionutrilip, biorivolumetrie). Mizăm pe biocompatibilitatea și reversibilitatea acestei molecule minune și pe antidotul reprezentat de hialuronidază, atunci când avem nevoie de mici corecții.Efectul miomodulator nu e deloc de neglijat și nici faptul ca poate fi folosit si pe alte zone corporale(maini,gat).
Acidul hialuronic e o poveste despre moderație, eleganță și grija de a avea un chip armonios și un ten luminos.

Articole din aceeasi categorie