„Cunoașterea înseamnă putere” (F. Bacon), iar știința e produsul acestui moment prezent, special și e calea cea mai bună de a dobândi cunoașterea. Și pentru că iubim noul și inovația, vă prezentăm azi mezopeptidele, o formulă ideală, potrivită conceptului de slowaging și frumusețe naturală. Ele vor fi, de cele mai multe ori, mixate cu alte substanțe antiaging și administrate ușor și facil, în cadrul ședințelor de mezoterapie, cu indicații specifice, atât la nivelul feței, scalpului, cât și corporal.
Peptidele sunt molecule prezente natural în fiecare celulă din organism, având multiple roluri biologice, de la apărare până la controlul stresului, reglare hormonală sau reparare. Cele prezente în piele au rol structural (construind colagenul), rol reparator, antioxidant și detox. Ele sunt, de fapt, miniproteine (peptidele conțin sub 50 de aminoacizi, proteinele peste 50); iar dacă ne referim la numărul de aminoacizi care constituie lanțul de peptide, ele sunt clasificate în: oligopeptide (sub 9 AA) și polipetide (peste 10 , dar sub 50 AA).
Peptidele oligomimetice, de sinteză, cele folosite în domeniul estetic, sunt structural similare celor naturale, mimează rolul acestora, sunt stabile, pure chimic și microbiologic (se folosesc în general izomerii levo L, care sunt nonimunogenici). Ele sunt utilizate în cosmetologie pentru efectul lor: antiaging, depigmentant, de stopare a căderii părului, regenerativ, anticelulitic, lipolitic.
Înaintarea în vârstă deteriorează calitativ și cantitativ colagenul dermic. El devine rigid și lipsit e elasticitate. Peptidele bioactive acționează ca minimesageri, stimulând celulele a performa funcții specifice ca resinteză de colagen și elastină, refacerea matricii dermice și, în final, un aspect sănătos și tânăr al pielii. Combinate cu substanțele antioxidante (vitamina C, acid ferulic, SOD) sunt veriatbile formule slowaging, cu dublu câștig: reparator și de inhibare a procesului de glicare (reacție nonenzimatică ce stă la baza îmbătrânirii). În combinație cu acidul hialuronic se obține un efect hidratant deloc neglijabil.
Luând drept model natura, modernitatea tehnologică actuală oferă acestor celule un rol țintit, cu rezultat predictibil. Astfel, în funcție de natura acțiunii lor biologice la nivelul pielii, clasificăm peptidele în:
– peptidele semnalizatoare (Matrixyl, Syn-Cool, Acetil tetrapeptida 9, Pamitolil tetrapeptida 5, Hexapeptida 11, Pentapeptida 18) stimulează fibroblastul dermic spre a produce colagen, elastină și fibrină, crescând sinteza matricii dermice și îmbunătățind textura, fermitatea și hidratarea pielii,
– neuropeptidele cosmetice (Argirelina, Leuphasyl, SNAP 😎 sunt peptide Botox-like, cu efect de blocare a sinapsei neuromusculare și miorelaxare,
– peptidele ce conțin cupru (GHK-tripeptide) modulează proteine și enzime cupru-dependente (implicate în melanogeneză sau remodelarea colagenului, cu rol antioxidant și reparator),
– peptide – inhibitori enzimatic (Tylagen) inhibă enzimele rele, MMP, crescute excesiv în procesul de îmbătrânire.
Studii clinice comparative între peptide și moleculele mici (niacinamidă, retinol etc) demonstrează superioritatea acestora în ceea ce privește tolerabilitatea, metabolizarea și imunogenicitatea dar și efect potențat în combinații multi-ingredient.
Fie că vorbim de mezoterapia antiaging, de cea la nivelul scalpului, în cazul diverselor forme de alopecie sau de cea corporală în scop reconturant, peptidele biomimetice sunt un instrument de mare ajutor, având un efect țintit, personalizabil și predictibil. Rutina zilnică de domilciliu, ulterioară terapiilor de cabinet, poate beneficia, de asemenea, de topice cu peptide nanotehnologic condiționate.
Această scurtă privire în „bucătăria” frumuseții e de fapt un popas în știința modernă, în care și peptidele își au momentul lor special în aceeași măsură în care odinioară momentul Hipocrate a fost diferit de cel al lui Galileo sau al lui Lavoisier.
Despre cicatrici și noi standarde de tratament
Cicatricea este, cu siguranță, amintirea unei traume. La...