Tricoscopia, invizibilul-vizibil
Tricoscopia, invizibilul-vizibil - Esderm Suceava, cabinet dermatologie estetica
Publicat la 2 iulie 2022
Autor dr. Cîrlioru Ioana Maria
Categorie Blog

Angrenați în permanentul metabolism cotidian, încercăm să fim vii și funcționali, salvând în același timp valorile unei vieți decente.
Alopecia (căderea părului), atunci când apare, are un profund impact emoțional, afectându-ne statusul psihosocial și calitatea vieții, de asemenea.
Părul e o expresie. Exprimă ce suntem, ce dorim să fim, ne identifică ca persoană, e un instrument de stil și o referință a frumuseții.
Cauzele alopeciilor sunt diverse precum e și modul lor de prezentare. Medicina modernă oferă soluții terapeutice viabile, aplicabile fiecărui caz în parte, în mod personalizat și doar în urma unui consult de specialitate.
Tricoscopia (dermatoscopia părului și a scalpului) e o metodă modernă și noninvazivă de diagnostic și prognostic al alopeciilor.
Avantaje:
– procedură in vivo
– rezultate imediate
– magnificare de până la 100X
– vizualizare 3D a specimenului
– vizualizare integrală a specimenului
– noninvazivă
– rapidă
– ușor de utilizat.
Indicații:
– diagnostic
– prognostic
– monitorizarea răspunsului terapeutic
– alegerea zonei optime de biopsie
– aplicabilă și la nivelul genelor și sprâncenelor.
Tricoscopia digitală (videodermatoscopia) oferă avantajele magnificației mai mari (100X) și al vizualizării de detalii insesizabile cu dermatoscopul normal. Evaluarea vizează pattern-ul folicular (aspect, număr, tip și viabilitate fir de păr), perifolicular, vascular și pigmentar.
Examinarea durează 10 -15 minute, pozele macroscopice fiind preluate de la nivel frontal, parietal și occipital iar cele microscopice din zone multiple.
Diagnosticăm astfel:
– tipul de alopecie (nutrițională, hormonală sau inflamatorie)
– afecțiuni dermatologice ale scalpului (psoriazis, lupus eritematos, lichen plan-pilar, dermită seboreică etc)
– cât de evolutivă este afecțiunea
– care e răspunsul la tratament.
Tandemul tricoscopie – Tricotest (testare genetică) reprezintă „gold-standard”-ul în diagnosticul și terapia personalizată a alopeciilor.
Putem spune că aceste tehnologii transformă invizibilul în vizibil într-un mod total neinvaziv. Ce „vede”, la modul real, dermatoscopul digital:
-tipul de fir de păr: terminal, velus, în „semn de exclamare”, „în lalea”, „în mănunchi”, rupt, distrofic, „semn de întrebare” etc.
– orificiul folicular prezent sau nu (alopecii cicatriciale vs noncicatriciale)
– prezența de scuame perifoliculare sau difuze
– tipul de vascularizație sau de pigment.
În urma acestei analize diagnosticul este încadrat specific (alopecia areata, androgenetică, frontală fibrozantă, tricotilomania, lichen plan-pilar etc).
Tricotestul va analiza deficitele genetice ce conduc la alopecie și va determina „sensibilitatea” la tratament. Se evită astfel investigații și terapii inutile și decepționante.
Alături de dermatoscopia corporală, tricoscopia anuală e un excelent instrument de screening al stării de sănătate a scalpului, de multe ori oglindă a stării generale de sănătate, a nivelului nutrițional, hormonal, sau a statusului psihic. Ea păstrează justa măsură știință – conștiință, transformând invizibilul în vizibil spre folosul nostru, al tuturor.

 

Articole din aceeasi categorie