Laserul vascular – scrisoare din viitor
Laserul vascular - Blog - Esderm Cabinet dermatologie estetica Suceava
Publicat la 24 octombrie 2020
Autor dr. Cîrlioru Ioana Maria
Categorie Blog
Cu ceva ani în urmă, participând la un congres internațional, mi-a atras atenția standul expozițional al unei companii producătoare de lasere, cu o demonstrație referitoare la modul de lucru pe venectaziile membrelor inferioare. Zăbava la acest stand a fost mare pentru că nu puteam realiza, tânăr medic fiind, că există această tehnologie, care ca printr-un număr de magie făcea ca vasele lucrate să dispară instant, la simpla atingere a spotului laser. Gândul de atunci a fost că nu e decât o scrisoare din viitor și că la noi în țară va dura mult timp până vom putea oferi pacienților nostrii asemenea terapii. Dar nu a durat mult timp și am avut sansa de a lucra cu o asemenea platformă, cu rezultate absolut uimitoare, care sunt și în ziua de azi, după mulți pacienți tratați în decursul anilor, motiv de mirare și mulțumire.
Laserul vascular transepidermic NdYAG 1064nm e folosit de către medicul dermatolog în tratarea vaselor mici ce țin de piele și care au un diametru sub 2mm. Vasele mai mari (varicele) se vor trata cu varianta endovasculară, de către chirurgul vascular.
Indicații:
– leziuni vasculare congenitale (tumori – hemangioame, malformații tip PWS – „pata de vin”),
– leziuni vasculare dobândite (angioame stelate, granulom piogenic, lac venos, cherry angioma, rozaceea, poikilodermie, angiofibroame, venectaziile din cadrul IVC).
Modul de lucru este al fotodermolizei selective. Este o terapie ultraghidată, grație lungimii de undă, care acționează doar pe vas, fără a deteriora țesuturile de deasupra sau din jurul acestuia (pielea rămâne intactă).
Fotocoagularea laser vizează doar oxihemoglobina din sânge și mioglobina din peretele vascular, efectul fiind unul instant, vizibil cu ochiul liber, cu dispariția vaselor mici și închiderea culorii vaselor mari.
Secretul prezervării structurlior înconjurătoare stă în durata mică a pulsului laser, comparativ cu timpul de relaxare termică (pauza dintre pulsuri), dar și protecția epidermului datorită răcirii incluse în handle-ul de lucru. Astfel se evită supraîncălzirea care poate genera arsuri și cicatrici.
Laserele sunt totodată artă și știință medicală. Parametrii setați iau în calcul multe aspecte precum: tipul de vas, adâncimea, diametrul, culoarea vasului, culoarea pielii, zona de lucru.
Avantaje:
– laserul NdYAG 1064nm se pretează oricărui tip de vas, oricărei zone de lucru, fototip cutanat și poate fi lucrat la orice varsta,
– evită chirurgia și complicațiile post-scleroterapie,
– de real folos în tratamentul rozaceei, în asociere cu IPL-ul,
– real folos în tratamentul „varicelor” (insuficiența venoasă) – dermatologul tratează laser clasa C1 CEAP – venectaziile, chirurgul vascular varicele și venele reticulare ˃2mm diametru,
– terapie rapidă,
– recuperare din mers.
– disconfort minim
Postterapeutic se evită:
– căldura sub orice formă, sportul intens 7 zile,
– expunerea solară pentru riscul hiperpigmentărilor și evitarea diminuării eficientei terapeutice.
Se aplică gheață pentru a calma eritemul posttratament.
În concluzie, laserul vascular este o inovație tehnologică de vârf și un un unghi bun de privit secolul vitezei.Viitorul e aici si acum!

 

 

Articole din aceeasi categorie