Ridurile, martori de fericire și tristeți
Ridurile - Blog - Esderm Cabinet dermatologie estetica Suceava
Publicat la 31 octombrie 2020
Autor dr. Cîrlioru Ioana Maria
Categorie Blog

Ridurile au frumusețea și povestea lor. Asemeni privirii, ele sunt componente importante ale limbajului verbal sau nonverbal, stigmate ale unui chip și suflet viu. Cele de la nivelul ochilor ne vorbesc de bucurie, cele de la nivelul frunții de tristețe, cele de de la nivelul treimilor medii și inferioare ale feței despre trecerea timpului; sunt unele care ne indică chiar felul în care sau cât de bine dormim („ridurile de somn”).
În esență ele sunt expresia crono sau fotoîmbătrânirii.
Îmbătrânim diferit pentru că suntem desenați genetic diferit, dar și pentru că avem stiluri de viață diferite.
Stilul de viață contează!
Cred că suntem cu toții de acord că nu se poate compara tenul unei persoane fumătoare cu cel al uneia nefumătoare sau cel al unei persoane care folosește creme fotoprotectoare cu al uneia care apelează frecvent la solar.
Somnul insuficient, alimentația neadecvată, lipsa hidratării sunt dezechilibre oglindite în aspectul de ansamblu al pielii noastre.
Tipuri de riduri:
– dinamice: – localizate în treimea superioară a feței
– sunt vizibile când contractăm mușchiul
– cu timpul devin statice
– statice: – riduri de repaus
– sunt ridurile apărute ca urmare a foto, cronoîmbătrânirii sau a deshidratării
– apar oriunde pe piele
– se datorează diminuării fibrelor de colagen și elastină din piele
– ridurile-falduri: – sunt datorate modificărilor profunde structurale de la nivelul feței sub acțiunea gravitației, cu alunecarea SMAS – sistemul aponevrotic facial și rezorbției osoase
– sunt localizate în jurul nasului și a gurii (nazogeniene, marionetă),pleoapei superioare sau la nivelul gâtului.
Cauza apariției ridului e importantă pentru a-l putea încadra diagnostic, terapia reparând deficitul. Alegerea unei terapii corecte sau a unor terapii de către medicul care efectuează procedura, dar și așteptările realiste din partea pacientului garantează un rezultat de succes.
Domeniul terapeutic estetic e generos și se îmbogățește mereu cu opțiuni noi.
Aspectul natural, mimica păstrată, pielea cu textură de calitate, acestea sunt obiectivele unei abordări estetice decente, cu rol terapeutic și preventiv.
Ridurile dinamice (cele frontale, glabelare – dintre sprâncene, „laba gâștii” – din jurul ochilor sau „bunny lines” – de la baza nasului) sunt riduri dependente de contracția musculară (riduri de mimică). Tratamentul va viza relaxarea musculară pe care o vom obține cu toxina botulinică. Dacă dorim un aspect soft vom apela la „baby botox” (doze mai mici decât cele standard) sau la mezobotox (microbotox) care e o mezoterapie cu efect ușor, superficial, de relaxare. În funcție de severitatea ridului acesta va dispărea sau va diminua. În cazul celor persistente se va realiza ulterior umplerea cu acid hialuronic.
Tratamentul ridurilor statice vizează refacerea structurii pielii prin:
– terapii stimulatoare ale formării colagenului (lasere fracționale, dermapen, radiofrecvență, fire PDO/PLLA,endolift laser)
– hidratare cu mezoterapie-booster, PRP sau mezobotox
– umplere cu acid hialuronic.
Ridurile-falduri necesită repoziționarea țesuturilor cu fire de lifting și refacerea volumelor cu acid hialuronic.
Așadar analiza atentă și terapia personalizată asigură succesul terapeutic și lasă loc și de naturalețe și zâmbet.

Articole din aceeasi categorie