Tratamentul cearcănelor – joc de lumini și umbre
Tratamentul cearcănelor - Esderm.ro Cabinet dermatologie estetica Suceava
Publicat la 18 mai 2021
Autor dr. Cîrlioru Ioana Maria
Categorie Blog
Ochii, oglinda sufletului… liantul nonverbal cu lumea, perspectivă de lumini și umbre în echilibru…
Are umbra culoare? Și câte nuanțe? Dar cearcănele?
Cearcănele sunt acele zone infraoculare pe care lumina cade nefiresc, aspectul general fiind de chip obosit.
Există, în mare, două tipuri de cearcăne: cele de culoare și cele de structură.
Cearcănele de culoare pot fi:
– maro (pigmentate) – depozite veritabile de melanină sau hemosiderină asemănătoare tatuajelor,
– violacee, cu diverse nuanțe, date de vascularizația vizibilă prin transparența pielii.
Cearcănele de structură pot fi:
– cu exces (aspect de pungă) – datorate retenției de limfă, hernierii țesutului gras din orbită sau hipertrofiei mușchiului orbicular al ochiului,
– cu deficit (aspect e gaură), care sunt fie constituțiunale, fie apărute în cadrul procesului natural de îmbătrânire, cu afectarea componentelor statice orbitare precum grăsime și os, cât și a celor dinamice (tensiune musculară sau laxitate tegumentară).
Reunind toate aceste modificări, în funcție de gravitate, regăsim 3 clase de cearcăne:
– cls I – accentuarea șanțului lacrimal, ușoară pierdere de volum periorbitară,
– cls a II-a – accentuare șanț lacrimal, paduri de grăsime orbiatare proeminente,
– pierdere de volum periorbitara ușoară/medie,
– cls a III-a – șanț lacrimal și infraocular accentuat,
– grăsime orbitară herniată sever,
– laxitate cutanată, pierdere de volum severă.
Complexitatea acestor modificări anatomice implică utilizarea de terapii combinate, de cele mai multe ori, dar și, obligatoriu, un medic experimentat.
Cred că suntem cu toții de acord că o simplă cremă nu poate face minuni în această situație, oricâtă nanotehnologie ar ascunde aceasta.
Cu toate acestea nu excludem îngrijirea la domiciliu, așa cum nu excludem nici stilul de viață sănătos, cu somn suficient, hidratare, evitarea excesului de sare, a fumatului și a expunerii solare excesive.
De asemenea, în special în cazul cearcănelor de culoare și a celor cu edem sunt necesare investigații pentru excluderea afecțiunilor asociate (alergice, renale, endocrine, circulatorii, ORL).
Terapiile estetice vor urma tipul de cearcăn și gravitatea acestuia.
Cearcănele de culoare maro vor beneficia de tratament cu laser fracțional, IPL, mezoterapie depigmentantă și antioxidantă, PRP și peeling chimic.
Cearcănele violacee vor avea parte de mezoterapie antioxidantă și vasculotrofică, laser vascular, și injectare de acid hialuronic.
Cearcănele punga cu conținut limfatic/gras – mezoterapie drenantă și enzimatică, laser endolift cu fibră optică ATON-Eufoton 1470nm.
În cazul cearcănelor punga prin hipertrofie de mușchi orbicular se va utiliza toxina botulinică.
Tratamentul injectabil cu acid hialuronic este rezervat cearcănelor structurale, cu deficit de volum, fiind unul complex întrucât:
– injectarea vizează orbita și zonele periorbitare (etaj mediu al feței, tâmpla, sprâncena,) pentru un aspect natural și uniform.
– se utilizează doar substanțe special concepute pentru această zonă: linkate(reticulate), fluide, îmbogățite cu nutrienți dar si cu efect volumizator
– nu se efectueaza supracorecție pentru că zona se hidratează suplimentar ulterior iar,mai nou, se folosesc produse deja saturate in apa pentru a evita edemul
– nu se injectează superficial pentru că apare efectul Tyndall (acid vizibil prin transparența pielii),
– nu se injectează în această zonă nici acid nici toxină în exces pentru că diminuăm drenajul limfatic și apare cearcănul pungă sau cel violaceu.
Să nu uităm baza îngrijirii sau terapiile de întreținere de cabinet care trebuie să vizeze, pe termen lung, regenerarea cu lasere fracționale, hidratarea cu substanțe de mezoterapie perioculară special destinate zonei sau peelingurile chimice perioculare potențatoare ale acestor terapii. Mai nou, peptidele oligomimetice cu efect botox-like, combinate cu antioxidanți puternici precum idebenona injectabilă sunt veritabile instrumente antiaging ale acestei zone cu nevoi aparte.
Aceste terapii cumulate și combinate, bine alese și executate sunt precum luminile ambientale care potențeză lumina interioară într-un tot unitar armonios și firesc, melanj seducător al luminilor cu umbra.
Tratamentul cearcănelor - Esderm.ro Cabinet dermatologie estetica Suceava

Tratamentul cearcănelor – Cabinet dermatologie estetica Esderm

Aspect proaspăt și odihnit,grație acidului hialuronic special destinat acestei zone…transformare subtilă a unui cearcăn tânăr,clasă 1.

Articole din aceeasi categorie