Criochirurgia dermatologică sau despre frig, ca terapie medicală
Criochirurgia dermatologică - Esderm.ro Cabinet dermatologie estetica Suceava
Publicat la 11 septembrie 2021
Autor Esderm
Categorie Blog

Acceptăm cu recunoștință faptul că suntem sănătoși, frumoși și înțelepți și încercăm în fiecare zi să devenim mai buni. Grija pentru propriul corp înseamnă sănătate și, implicit, grija de a fi în formă pentru cei de lângă noi. Dacă ne referim la piele, screeningul dermatoscopic anual e un „must”. În urma dermatoscopiei pot fi decelate mici sau mari nereguli la nivelul celui mare organ al corpului nostru, propriul tegument. Pentru neregulile mici și medii există criochirurgia dermatologică. Pentru cele mari – chirurgia clasică.
Crioterapia sau criochirurgia dermatologică presupune înghețarea țesuturilor în scop terapeutic, atât în cazul tumorilor, în special benigne, dar și a celor precanceroase și maligne (în situații speciale),precum și în cazul altor patologii nontumorale.
Folosită încă din 1899 ca terapie dermatologică, crioterapia e astăzi a doua ce a mai utilizată procedură minim invazivă din cabinetele noastre.
Principiul care stă la baza tratamentului este efectul distructiv pe care-l produce înghețarea celulară rapidă: cristale de gheață intracelulare, cheaguri în microcirculație, modificarea pH-ului și a echilibrului electrolitic celular, rezultatul fiind necroza zonală controlată cu apariția unei cruste și ulterior a vindecării.
Modern, acest tratament se efectuează cu dispozitive tip „pen”, cu oxid de azot, având o temperatură de îmbuteliere de – 89˚C. Noi lucrăm cu device-ul Cryosucces, tehnologie elvețiană.
Cel mai frecvent terapia este utilizată în tratamentul verucilor vulgare, plane sau genitale, a molloscumului contagiosum sau a keratozelor seboreice și actinice.
Nu este o terapie de efectuat la domiciliu, fiind necesară evaluarea dermatoscopică anterioară de către medicul dermatolog, în mod obligatoriu.Nu este o terapie destinată nevilor pigmentari sau melanoamelor. Există atât indicații cât și contraindicații ale acestei terapii care va fi adaptată zonei, grosimii pielii, tipului de leziune, vârstei, patologiei, dimensiunii leziunii sau fototipului.
Avantaje:
– terapie minim dureroasă,
– nu necesită anestezie cu acul, doar locală cu cremă, în situații speciale,
– nu sângerează,
– nu necesită pansament,
– se pot lucra leziuni multiple,
– terapie sigură și predictibilă,
– ușor de realizat la copii,
– aprobată în tratamentul verucilor genitale din sarcină,
– cicatrizare rapidă (aproximativ 7 -10 zile),
– rezultat cosmetic excelent,
– cost mic,
– durată timp execuție/leziune în medie 7 – 10 secunde,
– majoritatea leziunilor necesită 2 – 3 ședințe de tratament, la distanță de 2 săptămâni,
– eficientă ca terapie- primer în patologii mai complexe (asociată cu infiltrații de antiinflamatoare în cazul keloizilor, eczemelor cronice, alopeciei, sau asociată cu imunomodulatoare topice în cazul verucilor vulgare, a carcinoamelor și a leziunilor premaligne, primer-vasoconstrictor asociat laserului CO2 în angioame etc)
În concluzie, criochirurgia dermatologică este o modalitate terapeutică simplă, eficientă și sigură, care oferă acuratețe în tratarea unui spectru larg de afecțiuni cutanate, fără durere și fără anestezie.
„Suntem ceea ce facem. Astfel, excelența nu este un act, ci un obicei.” (Aristotel)

Articole din aceeasi categorie