Hialuronidaza, antidotul perfecțiunii
Hialuronidaza antidotul perfectiunii - Esderm.ro Cabinet dermatologie estetica Suceava
Publicat la 25 septembrie 2021
Autor dr. Cîrlioru Ioana Maria
Categorie Blog

Perfecțiunea se măsoară în imperfecțiune. La fel și frumusețea. Preferăm și încurajăm naturalețea. Deși urmăm canoanele frumuseții ideale, având protocoale terapeutice clare, uităm uneori că dușmanul binelui e „prea binele”.
Pentru toate aceste situații există hialuronidaza. Aceasta este o enzimă care hidrolizează, catalizând topirea acidului hialuronic injectat în orice zonă a feței sau a corpului și restabilind astfel, armonia. O regăsim și în mod natural și normal în țesuturi, cea de sinteză fiind structurată pe același model, veritabil antidot instant, făcând din injectarea acidului hialuronic o terapie sigură, perfect controlabilă și oricând reversibilă.
De notat că efectul-antidot este destinat exclusiv acidului hialuronic și nu influențează alte tipuri de fillere (hidroxiapatita de Ca, acidul polilactic, policaprolactona sau colagenul).
Doza necesară și numărul de ședințe se adaptează gradului de croslinkare și concentrației acidului hialuronic, gelurile monofazice fiind mai lent responsive. Distanța dintre ședințe este de 2 săptămâni, uzual fiind suficientă o singură ședință. De asemenea distanța temporală până la o nouă injectare de acid hialuronic e de minim 2 săptămâni – 1 lună.
Efectul este instant, acțiunea acesteia scăzând treptat după injectare, conform proceselor de diluție, difuzie și dezactivare. Post-tratament poate persista un edem tranzitoriu, pentru câteva zile.
Utilitate:
– exces de acid hialuronic („pillow face”)
– efect Tyndall – acid hialuronic vizibil prin transparența pielii (aspect albăstrui), în special în zona cearcănelor,
– migrarea acidului hialuronic având drept cauză volumul prea mare, alegerea și plasarea incorectă a substanței sau secundar, în timp, ca urmare a mimicii,
– noduli noninflamatorii inestetici, în orice zonă, dar în special la nivelul buzelor,
– noduli granulomatoși apăruți ca o reacție de corp străin la acidul hialuronic,
– zonă decolorată – aspect cauzat de injectări prea superficiale,
– noduli inflamatorii provocați de suprainfecția secundară lipsei de asepsie procedurală, dar și de abcesele dentare ulterioare sau de alte proceduri estetice pe aceeași zonă,
– edemul malar – aspect de pungă având drept cauză migrarea acidului din zona cearcănelor,
– injectarea intravasculară a acidului hialuronic, moment în care administrarea hialuronidazei reprezintă o urgență (zonă albă, vineție, foarte dureroasă),
– alergia la acidul hialuronic (extrem de rară, mai degrabă alergie la anestezicul asociat acestuia),
– corectarea asimetriilor,
– edem important, persistent la mai mult de 2 săptămâni de la injectare.
Hialuronidaza e utilă și în diverse situații medicale cum ar fi cicatricile keloide, edemul malar constituțional sau terapia rapidă a hematoamelor masive.
În ceeea ce privește domeniul estetic, ea reprezintă o armă esențială în arsenalul terapeutic modern, antidot al acidului hialuronic în situații când din dorința de perfecțiune depășim limitele.
Cred că putem concluziona că astfel de terapii nu-și au locul decât în cabinetele medicale, acolo unde doar medicul lucrează în condiții de asepsie și personalizează în cele mai mici detalii tipul de acid hialuronic folosit și, atunci când e nevoie, poate apela pentru mici corecții chiar și la hialuronidază.
Terapiile estetice actuale ne pot oferi perfecțiunea imperfectă: piele de o calitate ireproșabilă, mimică prezentă și păstrată, chiar dacă e cu mici riduri pe alocuri, și, de asemenea, contur facial armonios, dar adaptat vârstei.
Aduceți un plus de valoare și de stil în viața dumneavoastră, folosind toate aceste daruri tehnologice, cu economie și simplitate.

Articole din aceeasi categorie